Heb ik voldoende bot voor een implantaat?

Als u een tand of kies mist, is een implantaatbehandeling dé standaardoplossing om deze tand of kies te vervangen. Op deze manier kunt u weer goed afbijten en kauwen en heeft u geen storend gat in uw tandboog en wanneer u lacht of spreekt. Hiervoor moet de implantoloog eerst de uitgangssituatie in uw mond beoordelen. Dit gebeurt bij ons tijdens de eerste intake afspraak.

Gunstige uitgangssituatie

Om een implantaatbehandeling te kunnen ondergaan, beoordeelt onze implantologen eerst de voldoende aspecten:

 • Uw algehele gezondheid. Bepaalde vormen van chemo- en radiotherapie kunnen een goede wondgenezing in uw mond belemmeren.
 • Uw medicijngebruik. Bepaalde groepen medicijnen tegen botontkalking (bifosfonaten) verhinderen een goede inheling van een implantaat in uw kaakbot.
 • Roken. Als u rookt, is het onverstandig om een implantaatbehandeling te ondergaan omdat de kans op implantaatverlies bij rokers vele malen hoger is dan bij niet-rokers.
 • Uw mondhygiëne. Een goede mondhygiene zorgt ervoor dat een implantaat jaren zonder klachten kan functioneren. Bij een slechte mondhygiene krijgt u na één jaar vaak al pijn rondom het implantaat.
 • Uw tandvleessituatie. Uw tandvlees dient gezond te zijn bij het plaatsen van een implantaat. Als u tandvleesontsteking heeft (parodontitis), kunnen bacterien in de mondholte ook een geplaatst implantaat aantasten en ervoor zorgen dat het implantaat verloren gaat.

2D kaakoverzichtsfoto

Als onze implantoloog na de eerste beoordeling de indruk heeft dat een implanaatbehandeling medisch gezien mogelijk is, zal hij onderzoeken of u voldoende kaakbot heeft. Op de plaats waar het implantaat komt, moet het kaakbot ontstekingsvrij zijn en voldoende breed en hoog zijn. Om de kwaliteit en hoeveelheid van het kaakbot te beoordelen maken we bij de eerste intakeafspraak een kaakoverzichtsfoto. Hierop kunnen we metingen doen om de kaakbreedte en kaakhoogte op te meten. Daarnaast kunnen we zien waar uw zenuw en neusbijholte liggen zodat we maatregelen kunnen nemen om deze niet te beschadigen bij het plaatsen van een implantaat.

3D cone-beam CT scan

In sommige gevallen is het noodzakelijk dat er een 3D botscan (cone-beam CT) gemaakt wordt om de complexe situatie in drie dimensies in beeld te brengen. Voor deze 3D CBCT verwijzen we u naar de Orthodontistenpraktijk Venray of het Radboudumc in Nijmegen. Op basis van deze CBCT kunnen we ook een 3D digitale implantaatplanning maken zodat de implantaten op een zeer nauwkeurige manier met behulp van 3D geprinte boormaal in de gewenste plaatsen in uw kaak geplaatst kunnen worden.

3D cone-beam CT scan

Voldoende kaakbreedte en kaakhoogte

Een voorwaarde om een implantaat te kunnen plaatsen is voldoende aanwezigheid van kaakbot. Het implantaat heeft immers houvast nodig, anders gaat deze verloren. Aan de hand van metingen in uw mond en de aanvullende rontgenbeelden (2D of 3D) kan onze implantoloog bepalen of er voldoende kaakbot aanwezig is om het implantaat te plaatsen. Dit is doorgaans het geval als u het implantaat tussen de 3 en 9 maanden na het verwijderen/verlies van uw tand of kies laat plaatsen en als er geen botontsteking aanwezig was. Als er voldoende kaakbot aanwezig is, is de implantaatbehandleing doorgaans vrij eenvoudig. Het implantaat wordt in lokale verdoving binnen 15 tot 20 minuten op een pijnvrije manier geplaatst. De standaard behandelkosten zullen ook gelden in een dergelijk geval.

Botopbouw

Er uw kaakbot net te smal is voor een directe implantaatbehandeling, kan er tijdens het plaatsen van het implantaat uw kaak op een vrij eenvoudige manier verbreed worden met kunstbot (botsubstituut). In Expertise Kliniek voor Implantologie Helmond gebruiken de implantologen alleen wetenschappelijk geteste en A-merk kunstbot, de Nobel Biocare Creos Xenogain. Dit kunstbot stimuleert het aanmaak van eigen bot rondom het implantaat en geeft een bewezen duurzame opvulling van het kaakbot.

Botopbouw met kunstbot

Als u veel te weinig kaakbot heeft om een implantaat te kunnen verankeren, zou het ook mogelijk zijn om uw kaak eerst op te bouwen met uw eigen bot (uit de onderkaak of bekkenkam), waarna het implantaat alsnog geplaatst kan worden. Deze behandeling is uitgebreider en vindt meestal plaats in het ziekenhuis. Zowel dr. Tong Xi als drs. Jeroen Liebregts werken in het Radboudumc en voeren deze behandeling regelmatig uit. U zou daar bij hen terecht kunnen wanneer dit nodig is.

Meer informatie

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Helmond voor u kan betekenen? Vraag om een verwijsbrief van uw tandarts en klik op de onderstaande knop voor een intake afspraak bij een van onze implantologen.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Ontsteking rondom een implantaat (peri-implantitis)

  16 juli 2024 30 november -0001

 • Vergoeding van implantaten en klikgebit

  26 april 2024 30 november -0001

 • Optimale nazorg voor uw klikgebit

  19 januari 2024 30 november -0001

 • Kosten van klikgebit op implantaten

  10 november 2023 30 november -0001