Is een klikgebit nodig?

Als u tandeloos bent is het goed functioneren van uw kunstgebit van belang. Omdat er geen tandwortels meer in uw kaak aanwezig zijn, gaat uw kaakbot langzaam slinken. Het gevolg hiervan kan zijn dat uw kunstgebit naar verloop van tijd minder houvast gaat krijgen, ondanks herhaaldelijke reparaties (relinen of rebasen). In dit geval, kunt u aan een klikgebit denken. Als uw bovengebit na jaren nog steeds goed functioneert, is ons advies om uw kunstgebit niet zo maar te laten vervangen of voor een klikgebit te gaan omdat een nieuw kunstgebit niet per se meer draagcomfort zal hebben dan een goed functionerend bestaand kunstgebit. Zo bespaart u ook uw tijd en bijkomende behandelkosten.

Hoe werkt een klikgebit?

Een klikgebit is een kunstgebit dat wordt vastgeklikt op meerdere implantaten. Om voldoende houvast te geven aan een klikgebit, worden er doorgaans vier of zes implantaten in een tandeloze bovenkaak geplaatst. Vier implantaten voldoen doorgaans in gevallen waarbij u ook een kunstgebit of klikgebit in de onderkaak draagt. Soms moeten er zes implantaten in de bovenkaak geplaatst worden. Dit doen we vooral als de onderkaak nog betand is of als het kaakbot in de bovenkaak zo geslonken is dat er eerst een uitgebreide botopbouw moet plaatsvinden voordat de implantaten geplaatst kunnen worden. Meer implantaten is niet per se beter omdat meer implantaten ook meer dagelijks onderhoud betekent.

Na het plaatsen van de implantaten, dienen de implantaten eerst in te helen in het kaakbot. Er wordt nieuw botweefsel rondom de implantaten aangemaakt om deze in de kaak te verankeren. Deze herstelperiode bedraagt gemiddeld genomen drie maanden voor implantaten in de bovenkaak.

Hoe klikt een klikgebit zich vast aan implantaten?

Nadat de implantaten ingegroeid zijn in het kaakbot, moet er eerst een kliksysteem op de implantaten worden gemaakt. Deze wordt gemaakt door een afdruk te nemen van de implantaten en de kaak. In het tandtechnische laboratorium, wordt de klikconstructie gemaakt, ook wel de mesostructuur.

Er bestaan twee soorten mesostructuren:

1. Klikgebit met stegverbinding

Bij een stegverbinding worden de implantaten door middel van een metalen staaf (steg) met elkaar verbonden. Het voordeel van een stegconstructie is dat deze meer stevigheid en houvast biedt aan het klikgebit. De nadelen van een stegconstructie is dat dit veel meer onderhoud vergt. U dient naast het poetsen van de stegconstructie met een normale tandenborstel ook de ruimte tussen het tandvlees en de steg met een kleinere rager te reinigen. Anders kunnen hieronder etensresten ophopen en kunt u een tandvleesontsteking krijgen. In dat geval heeft u pijn als u uw klikgebit indoet en kan het tandvlees soms zelfs over de steg groeien waardoor het dragen van uw klikgebit niet meer mogelijk is. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn om een stegverbinding te maken. Soms is het daarom technisch niet mogelijk om een stegconstructie te maken in de bovenkaak.

Stegverbinding

Kortom, een stegconstructie vergt meer dagelijks onderhoud en dient minimaal eens per jaar door de implantoloog gecontroleerd en gereinigd worden.

2. Klikgebit met locators (drukknoppen)

Een locator is een drukknop dat op een implantaat wordt gemonteerd. Het klikgebit klikt zich vast op deze drukknop. Op deze manier bieden locators houvast aan het klikgebit. Het grote voordeel van een locator is dat deze kleiner en lager is dan een stegverbinding. Hierdoor is een locator makkelijk om te reinigen. U hoeft dagelijks even met uw tandenborstel eroverheen te poetsen. Daarom vergen locators minder onderhoud en is de kans op tandvleesontsteking rondom de locators lager dan bij een stegconstructie. Bovendien neemt een locator minder verticale ruimte in de kaak in zodat deze constructie altijd mogelijk is ook als u een lage beethoogte heeft. Het nadeel van locators is dat deze sneller slijten waardoor deze sneller vervangen moeten worden in vergelijking met een stegconstructie. Daarnaast bieden locators iets minder houvast aan het klikgebit dan een stegverbinding.

Locators

Kortom, een klikgebit op locators is onderhoudsvriendelijk en is geschikt voor elk soort beethoogte.

Welk soort klikconstructie is het beste?

Gezien de verschillende voor- en nadelen van een stegconstructie en locators, dient de implantoloog of klinische protheticus een zorgvuldige afweging met u te maken om een geschikte keuze hierin te maken. Factoren zoals de beethoogte, te verwachte belasting op het klikgebit, uw zelfredzaamheid, enzovoort worden meegenomen in het maken van deze beslissing. Vaak is een klikgebit op locators in de bovenkaak een meer geschikte keus voor u.

Het is belangrijk om een goede overweging te maken tussen een steg of locators. Kies daarom altijd voor een NVOI-gecertificeerde implantoloog wanneer er een klikgebit gemaakt moet worden. Er komt veel meer bij kijken dan alleen het plaatsen van implantaten.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Helmond voor u kan betekenen? Vraag uw tandarts om een verwijzing en klik op de onderstaande knop of raadpleeg de contactgegevens om een intakeafspraak te maken.

Maak een afspraak

Over implantologie

  • Vergoeding van implantaten en klikgebit

    26 april 2024 30 november -0001

  • Optimale nazorg voor uw klikgebit

    19 januari 2024 30 november -0001

  • Kosten van klikgebit op implantaten

    10 november 2023 30 november -0001

  • Klikgebit in de bovenkaak: een verstandige optie?

    13 september 2023 30 november -0001