Een kunstwortel in uw kaakbot

Een tand of kies bestaat uit een kroon, wat het zichtbare deel van de tand is, en een of meerdere wortels die onder uw tandvlees in het kaakbot zitten en zorgen dat de tand/kies vastzit. Als uw tand of kies verloren is gegaan, kunt u deze vervangen door een nieuwe kroon (implantaatkroon) en een nieuwe wortel (implantaat) te laten plaatsen. Een implantaat is een kunstwortel en wordt in de kaak geplaatst ter vervanging van een natuurlijke tandwortel. Het implantaat heeft de vorm van een holle schroef en is gemaakt van een weefselvriendelijk maar stevig materiaal, namelijk titanium. Hierdoor kan een implantaat vastgroeien in uw kaakbot en is een geplaatst implantaat voor u niet zichtbaar en u voelt geen verschil tussen een natuurlijke wortel en een implantaat.

Veilige en duurzame vervanging

Het implantaat wordt sinds de jaren zeventig toegepast binnen tandheelkunde. Door de voortuitgang in techniek en materiaal, wordt de plaatsing van een implantaat steeds makkelijker en patiëntvriendelijker. De benodigde tijd voor een implantaat om zich vast te groeien in het kaakbot is ook verkort en bedraagt tegenwoordig tussen de twee en zes maanden, afhankelijk van uw botconditie. Klinische onderzoeksresultaten laten zien dat een implantaat op lange termijn (> 10 jaar) goed functioneert. Daarom is tandvervanging door implantaten een veilige en duurzame behandeling.

Wat zijn implantaten?

Lichaamsvriendelijk materiaal

Een implantaat is gemaakt van titanium. Titanium is een lichaamsvriendelijk materiaal dat in de medische wereld veel toegepast wordt, zoals in kunstheupen en kunstknieën. Omdat het implantaat van een weefselvriendelijk materiaal gemaakt is, kan een implantaat zich vastgroeien in uw kaakbot na plaatsing. Een allergische reactie na het plaatsen van een implantaat is zeer zeldzaam. Sinds enkele jaren gebruikt men in sommige landen ook de metaalvrije zirconia implantaten. Hoewel deze keramische implantaten enkele voordelen hebben zoals een witte kleur, zijn ze kostbaar en hebben ze een minder lange bewezen levensduur. Daarom passen we zirconiumimplantaten op dit moment niet in onze praktijk. We werken alleen met wetenschappelijk bewezen duurzame en veilige materialen en technieken in onze implantologiepraktijk om u een voorspelbare behandelresultaat te geven.

Implantaat van titaniumImplantaat van zirconia

Afbeelding links: titanium
Afbeelding rechts: zirconia

Afspraak maken

Het plaatsen van implantaten is bij ons een overzichtelijke, voorspelbare en pijnloze behandeling die volgens een wetenschappelijk bewezen behandelprotocol wordt uitgevoerd. De eerste intakeafspraak, implantaatplaatsing en nazorg worden door dezelfde implantoloog uitgevoerd. Op deze manier heeft u één duidelijke aanspreekpartner die voor u zorgt en u ontzorgt. Zowel dr. Jeroen Liebregts als dr. Tong Xi zijn NVOI-geaccrediteerd. Dit betekent dat zowel de behandelaar als de praktijk aan de hoogste landelijke eisen op het gebied van implantologie voldoen.

Wilt u een eerste afspraak maken bij onze kliniek? Vraag uw tandarts om een verwijzing en klik dan op onderstaande knop. Vul het afsprakenformulier in of raadpleeg de contactgegevens. We vragen u om de verwijsbrief voorafgaande aan uw eerste afspraak naar ons te mailen, samen met relevante röntgenfoto’s.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Optimale nazorg voor uw klikgebit

  19 januari 2024 30 november -0001

 • Kosten van klikgebit op implantaten

  10 november 2023 30 november -0001

 • Klikgebit in de bovenkaak: een verstandige optie?

  13 september 2023 30 november -0001

 • Ontsteking van een implantaat

  22 juni 2023 30 november -0001