Klikgebit: een kunstgebit dat wordt vastgeklikt op implantaten

Een klikgebit biedt een stabiele en comfortabele oplossing voor mensen met een loszittend kunstgebit. Maar hoeveel implantaten zijn er nodig om een klikgebit stevig te bevestigen? Dit hangt af van meerdere factoren, zoals de kaakstructuur en botkwaliteit.

In dit artikel

In dit artikel leggen we uit wat een klikgebit is, hoeveel implantaten nodig zijn en welke voordelen het biedt. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om meer te lezen over de onderstaande onderwerpen:

Wat is een klikgebit en hoe werkt het?

Een klikgebit is een kunstgebit dat wordt vastgeklikt op meerdere implantaten. Implantaten zijn titanium schroeven die in het kaakbot worden geplaatst en daar vastgroeien. Ze dienen als een stevige basis voor het klikgebit, waardoor het niet losraakt tijdens het eten of praten. Dit biedt aanzienlijk meer comfort dan een regulier kunstgebit.

Hoeveel implantaten heb ik nodig voor een klikgebit?

De benodigde hoeveelheid implantaten verschilt per persoon en hangt af van factoren zoals kaakhoogte, botkwaliteit en de kracht van het kauwen. Te weinig implantaten zorgen voor onvoldoende houvast, terwijl te veel implantaten de reiniging bemoeilijken. Daarnaast maakt u met te veel implantaten onnodige zorgkosten en wordt de behandeling uitgebreider dan het noodzakelijk is. Onze NVOI-erkende implantologen bepalen het ideale aantal implantaten op basis van:

  • De hoogte en breedte van uw kaak
  • De kwaliteit van het bot
  • De dikte van het tandvlees
  • De te verwachten kauwkracht

Aan de hand van deze gegevens die wij verzamelen tijdens de intakeafspraak, kunnen we een persoonlijk behandelplan voor u opstellen en bepalen hoeveel implantaten er nodig zijn om een klikgebit bij u mogelijk te maken.

Een klikgebit in de onderkaak

Een kunstgebit zit in veel gevallen erg los in de onderkaak omdat er weinig contactoppervlak tussen het kunstgebit en onderkaak aanwezig is. Daarnaast bewegen de tongspieren en de wangspieren actief mee tijdens het eten waardoor het kunstgebit makkelijk omhoog wordt geduwd. Hierdoor kantelt een kunstgebit gemakkelijk bij het kauwen en slikken en biedt het weinig kauwcomfort. De overgang van een betande kaak in een onbetande situatie is voor veel patiënten moeilijk te accepteren ondanks een technisch goed gemaakt kunstgebit, vooral in gevallen waarbij de onderkaak ernstig geslonken is. Een klikgebit in de onderkaak is daarom de aangewezen behandeling in geval van een geslonken onderkaak.

Om een klikgebit in de onderkaak te kunnen vervaardigen, worden er normaal gesproken twee implantaten op de plaats van de hoektanden geplaatst. Het plaatsen van de implantaten is een technisch gezien vrij eenvoudige behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. Binnen 20 minuten zijn de implantaten geplaatst waarna u doorgaans weinig pijn en zwelling ervaart.

Tussen beide implantaten wordt er een stegconstructie gemaakt waarop het kunstgebit geklikt kan worden. De twee implantaten in de onderkaak zijn dagelijks eenvoudig door u om te reinigen. Dit is de meest toegankelijk en uitgevoerde implantaatbehandeling als u weinig houvast heeft van uw kunstgebit in de onderkaak. Deze behandeling is een wetenschappelijk bewezen behandeling die op lange termijn (> 15 jaar) goed kan blijven functioneren, mits de implantaten goed onderhouden worden.

Voorbeeld van een stegconstructie in de onderkaak
Voorbeeld van een stegconstructie in de onderkaak

Een klikgebit in de bovenkaak

Een klikgebit in de bovenkaak is minder vaak nodig in vergelijking met de onderkaak. Dit komt doordat een kunstgebit in de bovenkaak veel houvast krijgt door de zuigwerking op het gehemelte. Het contactoppervlak in de bovenkaak tussen de kaak en het kunstgebit is veel groter in vergelijking met de onderkaak en er zijn weinig hinderlijke spieren in de buurt van de bovenkaak die uw kunstgebit naar beneden trekken als u eet en praat.

Als u toch weinig houvast heeft van uw huidige bovengebit, kan het vernieuwen van de kunstharsbasis van uw kunstgebit (rebasen) in de meeste gevallen uw klachten verhelpen. Alleen in geval van een ernstig geslonken bovenkaak, de aanwezigheid van een zeer vlak gehemelte of bij mensen met extreme kokhalsneiging of uitzonderlijk droge mond, kan een klikgebit in de bovenkaak worden overwogen. Omdat het kaakbot in de bovenkaak veel zachter is dan in de onderkaak, dient men minimaal vier implantaten in de bovenkaak te plaatsen om voldoende houvast te verkrijgen voor een klikgebit. Soms zijn er zelfs zes implantaten in de bovenkaak nodig in combinatie met een botopbouw en sinuslift. In het laatste geval wordt vaak bot uit u bekkenkamregio gebruikt om de bovenkaak breder en hoger te maken zodat er implantaten geplaatst kunnen worden.

Kortom, het plaatsen van implantaten in de bovenkaak ten behoeve van een klikgebit is een technisch wat lastigere behandeling in vergelijking met de onderkaak. Mocht het bij u nodig zijn, kunnen onze implantologen u begeleiden in dit behandeltraject.

Kosten en vergoedingen van een klikgebit

De kosten van een klikgebit zijn afhankelijk van het aantal implantaten en aanvullende behandelingen. In veel gevallen wordt een klikgebit (gedeeltelijk) vergoed vanuit de basisverzekering. De precieze vergoeding hangt af van uw zorgverzekeraar en uw specifieke situatie. Onze praktijk helpt u graag met het aanvragen van een kostenbegroting en het indienen van een verzekeringsaanvraag.

Maak een afspraak

Wilt u weten of een klikgebit geschikt is voor u? Maak een afspraak met een van onze implantologen voor een persoonlijk consult.

Maak een afspraak

Over implantologie

  • Klikgebit: hoeveel implantaten en wat zijn de voordelen?

    19 maart 2025 30 november -0001

  • Klikgebit met stegverbinding of locators?

    18 september 2024 30 november -0001

  • Ontsteking rondom een implantaat (peri-implantitis)

    16 juli 2024 30 november -0001

  • Vergoeding van implantaten en klikgebit

    26 april 2024 30 november -0001