Verschillende toepassingen

Een implantaat ziet uit als een holle schroef met de grootte van een kleine paperclip. Het implantaat is gemaakt van weefselvriendelijk materiaal titanium en groeit na plaatsing samen met uw kaakbot. Het implantaat wordt onder het tandvlees geplaatst en is daarom voor u niet zichtbaar. Het doel van een implantaat is om een vaste basis te creëren voor een kroon, een brug of een klikgebit.

Implantologie in betande kaak

Wanneer er een tand of kies verloren is gegaan, kan het wenselijk zijn om deze te vervangen omdat u minder makkelijk kunt afbijten of kauwen zonder die tand of kies. Vaak is het ook cosmetisch gezien niet fraai om een tand te missen. In deze situatie is tandvervanging met behulp van een implantaat de beste en inmiddels ook de standaardoplossing. Na het plaatsen van een implantaat, wachten we meestal twee tot drie maanden voordat we een witte keramische kroon op het implantaat kunnen plaatsen. Dit noemen we een implantaatkroon. Een implantaatkroon heeft nagenoeg dezelfde vorm en kleur als de tand/kies die verloren is gegaan en wordt zodanig gemaakt dat de tanden goed op elkaar passen. Met een implantaatkroon kunt u weer normaal eten en kauwen. Mocht de implantaatkroon op termijn slijten, kan de kroon vrij eenvoudig vervangen worden, zonder het implantaat opnieuw te hoeven plaatsen.

Voorbeeld van een implantaatkroon

Als u twee of meer tanden in een kaak mist, kunnen er meerdere implantaten in uw kaak geplaatst worden om deze te vervangen. In deze situatie maken we een implantaatbrug. Een implantaatbrug bestaat uit meerdere kronen die aan elkaar vast zitten en die op twee of meer implantaten vastgezet wordt. Meestal zijn er minimaal twee implantaten nodig voor een implantaatbrug. Het aantal benodigde implantaten is afhankelijk van de lengte van de implantaatbrug, van uw botconditie en de bijtkracht die u erop uitoefent.

Voorbeeld van een implantaatbrug

Kortom, een implantaat is een veelzijdige oplossing voor mensen die ook nog eigen tanden hebben, die vele jaren meegaat.

Implantologie in onbetande kaak

Als u al jaren tandeloos bent en uw gebitsprothese ondanks meerdere reparaties en aanpassingen onvoldoende houvast in de kaak heeft, zou een klikgebit op implantaten voor u een oplossing kunnen zijn. Omdat er geen tandwortels meer in uw kaak aanwezig zijn, wordt uw kaakbot met de tijd kleiner. Door het slinken van uw kaakbot, geeft uw kaak te weinig steun aan uw kunstgebit. Uw kunstgebit kan in dit geval te groot worden voor de grootte van de kaak en steeds minder houvast krijgen.

Een klikgebit is een kunstgebit dat zich vastklikt op twee of meer implantaten. Door de steun die de implantaten aan een klikgebit geeft, beweegt een klikgebit in vergelijking met een (slecht zittend) conventioneel kunstgebit veel minder tijdens het eten. Dit verhoogt uw kauwcomfort en kauwkracht. Hierom zijn veel patiënten zeer te spreken over hun klikgebit.


Voorbeeld van een klikgebit

Om het klikgebit voor u mogelijk te maken, worden er meestal 2 implantaten in de onderkaak geplaatst. Na het plaatsen van de implantaten kunt u uw kunstgebit 7 tot 10 dagen niet dragen. In deze periode heeft uw tandvlees en kaakbot rust nodig om ongestoord te kunnen genezen. Na 10 dagen wordt uw kunstgebit aangepast en kunt u dit weer dragen. Twee tot drie maanden na het plaatsen van de implantaten zijn de implantaten vastgegroeid in uw kaak. Dit betekent dat we dan het klikgebit voor u kunnen maken.

Als u een klikgebit heeft betekent het ook dat u zowel het klikgebit als de onderliggende implantaten dagelijks met zorg moet reinigen. Het tandvlees rondom uw implantaten kan ontsteken en tot pijn en bloeding leiden. In het ergste geval kunnen implantaten door de ontsteking loslaten en uitvallen, waardoor uw klikgebit verloren gaat. Daarom schrijft de landelijke richtlijn voor klikgebit voor dat u minstens één keer per jaar langs de implantoloog of tandarts moet gaan voor nazorg en professionele reiniging van de implantaten. Goed onderhoud zorgt voor veel draagcomfort en kauwplezier op de lange termijn.

Afspraak maken?

Mocht u een verloren tand of kies willen vervangen of mocht u problemen hebben met een loszittend kunstgebit, is het verstandig om een intakeafspraak te maken bij één van onze implantologen. Als u nog andere eigen tanden heeft, vragen we u om een verwijsbrief van uw tandarts. Op deze manier kunnen we u gericht helpen en kunt u de relevante röntgenfoto’s van tevoren naar ons opsturen. Als u geen eigen tanden meer heeft, kunt u ook een intakeafspraak bij ons maken voor een intakeafspraak om te onderzoeken of een klikgebit voor u mogelijk is. Vergeet uw recente medicijnlijst niet om mee te nemen of van tevoren naar ons te sturen!

Maak een afspraak

Over implantologie

  • Vergoeding van implantaten en klikgebit

    26 april 2024 30 november -0001

  • Optimale nazorg voor uw klikgebit

    19 januari 2024 30 november -0001

  • Kosten van klikgebit op implantaten

    10 november 2023 30 november -0001

  • Klikgebit in de bovenkaak: een verstandige optie?

    13 september 2023 30 november -0001